Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Nieuws

Eerste mijlpaal voor nieuw vrijetijdscentrum 't Zand

01-12-2023
De eerste paalfunderingen van de nieuwe sporthal in Baal zijn geslagen. Dit markeert de officiële start van de bouw van Vrijetijdscentrum ’t Zand. Een gloednieuw complex voor sport- en vrijetijdsbeleving.

Met de bouw van een multifunctionele sporthal biedt het lokaal bestuur een duurzame oplossing voor sport- en vrijetijdsbeleving in onze gemeente. Via een participatietraject konden inwoners en verenigingen hun mening geven over de plannen voor de ontwikkeling van de site aan 't Zand, naast het sociaal huis in Baal. De ontwerpplannen van de sporthal komen maximaal tegemoet aan de voorstellen van de verenigingen en houden rekening met de aandachtspunten uit de mobiliteits- en toegankelijkheidstoets.

Binnen wordt een grote sportzaal voorzien met voldoende ruimte om verschillende binnensporten te beoefenen zoals basketbal, korfbal of zaalvoetbal. Er komt ook een aparte danszaal en kantoor- en vergaderruimte voor de dienst vrije tijd. Aan de voorgevel wordt tenslotte nog een hoppinpunt geïntegreerd met een afgesloten en bewaakte fietsenstalling, een luifel als wachtplaats aan de bushalte en een publiek toilet.

Buiten worden nieuwe parkings voorzien en een fietsenstalling. Om de toegankelijkheid te optimaliseren zullen er in het buitengebied paden aangelegd worden zodat de achterliggende wijken eenvoudig per fiets of te voet bereikbaar zijn.

Om het hemelwater op te vangen komt er een infiltratievoorziening in de vorm van een wadi, een soort ondiepe kuil. Het gebied rond deze wadi zal beplant worden en voorzien van zitbanken zodat de zone kan gebruikt worden door de inwoners om te ontspannen. Daarnaast worden nog groenbuffers aangelegd om de mogelijke overlast naar omwonenden zoveel mogelijk te minimaliseren. 

Het vrijetijdscentrum is een ontwerp van de dienst Gebouwen en Infrastructuur van Interleuven. Zij zullen ook instaan voor de veiligheidscoördinatie en de werfopvolging.